Brandverzekering

 

Waarop letten als u een brandverzekering kiest?

In België zijn brandverzekeringen onderling niet fundamenteel verschillend. Naast brandschade vergoeden ze meestal ook de kosten van waterschade, glasbraak, storm- en hagelschade, schade door natuurrampen, … Toch zijn er een aantal zaken waar u best extra aandacht aan besteedt.

1. Voor het juiste bedrag verzekeren

Om te vermijden dat u het slachtoffer wordt van de evenredigheidsregel is het erg belangrijk om uw woning voor het juiste bedrag te verzekeren. Het is echter niet vanzelfsprekend om zelf een correcte schatting te maken. De meeste maatschappijen werken met een evaluatierooster dat een realistische schatting geeft voor de meeste woningen. Voldoet het rooster niet, omdat uw huis bijvoorbeeld een binnenzwembad heeft, dan komt een expert uw woning naar waarde schatten.

Evenredigheidsregel

Verzekerde u uw woning voor een te laag bedrag, dan wordt bij schade de evenredigheidsregel toegepast. Dat betekent dat, als u bijvoorbeeld uw woning verzekerde voor 100.000 euro terwijl dat 200.000 euro had moeten zijn, en u hebt een schade van 10.000 euro, u slechts 5.000 euro ontvangt in plaats van het volledige bedrag. U verzekerde uw huis maar voor de helft van de waarde, dus u krijgt ook maar de helft van de schade terugbetaald. Let er ook op dat het waardebedrag jaarlijks geïndexeerd wordt. Zo evolueert uw verzekerd bedrag mee met de evolutie van de bouwprijzen en blijft u correct verzekerd.

2. Bijstand 24 uur op 24, 7 dagen op 7

Kies een brandverzekering met een uitgebreide bijstand. Het is immers belangrijk om bij schade op elk moment een beroep te kunnen doen op een uitgebreid netwerk van vakmensen om zo snel mogelijk uw goederen te beschermen of om de oorzaak van de schade aan te pakken.

Bij brandschade kunt u bijvoorbeeld rekenen op:

  • Voorlopig onderdak in een hotel wanneer uw woning onbewoonbaar is.
  • Opvang van uw jonge kinderen indien u bijvoorbeeld na een brand moet worden opgenomen in het ziekenhuis.
  • Bewaking van de beschadigde goederen.

Breekt ‘s avonds laat uw sleutel af in het slot wanneer u de deur wilt openen? Ook dan kunt u rekenen op bijstand. Wij contacteren een slotenmaker, betalen zijn verplaatsingskosten terug, én de kosten voor het vervangen van het deurslot.

3. Openbreken en dichtmaken

De gevolgschade van waterschade door bijvoorbeeld een waterlek wordt vergoed door uw brandverzekeraar. Maar het is niet altijd duidelijk waar het lek zit. Een lekzoekbedrijf kan dan uitsluitsel geven. U moet niet zelf de kosten van dat lekzoekbedrijf betalen, noch die voor het openbreken en dichtmaken van de muur, enkel de vrijstelling is voor uw eigen rekening.

4. Kunst, juwelen en antiek

Misschien bezit u heel wat kunstwerken, antieke meubelen of kostbare juwelen. Geen alledaagse zaken, maar persoonlijke en waardevolle voorwerpen. De kostbaarheden waar u zo aan gehecht bent kunnen afzonderlijk beschreven worden in uw brandverzekering. Dat maakt bij schade alvast het bepalen van de vergoeding een stuk gemakkelijker.

5. Extra diefstalwaarborg

Een brandverzekering bevat standaard geen waarborg diefstal. U kunt als brandklant optioneel uw inboedel tegen een correcte meerprijs verzekeren tegen diefstal. Wij vergoeden bij diefstal niet enkel de gestolen goederen, maar ook de beschadiging van uw goederen na een diefstal of poging tot diefstal is gedekt. Een tip: scan uw aankoopbewijzen of facturen in en bewaar ze ergens veilig.

 

Vraag hier uw vrijblijvende offerte.