Omnium

 

De verplichte BA-autoverzekering dekt alleen maar de schade aan anderen – niet de blutsen in uw eigen auto. Een omnium dekt wel uw eigen schade.

Mini- of volledige omnium

Een volledige omnium wordt aangeraden zolang uw autolening loopt, maar u kiest natuurlijk zelf.

De mini-omnium kan de volgende schade dekken:

  • Glas: alle gebroken of gebarsten ruiten (inclusief uw schuifdak).
  • Diefstal: de schade (verdwijning, beschadiging en vernieling) na diefstal of poging tot diefstal van het voertuig of een onderdeel (radio).
  • Brand, explosie of bliksem.
  • Natuurkrachten en dieren: alle rechtstreekse schade door o.a. een bodemverschuiving, overstroming, aardbeving, hagel, sneeuwdruk en aanrijding met een dier.

De volledige omnium vergoedt de schade aan uw wagen door een ongeval en daden van vandalisme. U kiest zelf de vrijstelling.

Eigen lichamelijke schade niet gedekt

Uw eigen lichamelijke schade als u het ongeval veroorzaakt, wordt niet vergoed door de omniumverzekering. Daarom sluit u best een verzekering bestuurder af.

Kies de waarde van uw omnium

Bij een omnium autoverzekering beslist u zelf voor welk bedrag u zich verzekert. U kiest ook de afschrijving en de vrijstelling.

1. Bepaal het verzekerde bedrag  

Cataloguswaarde: de officiële verkoopprijs van uw wagen in nieuwe staat, inclusief zijn uitrusting.

Factuurwaarde: het bedrag dat u zelf betaalde, zoals vermeld op de aankoopfactuur.

Als u achteraf nog wijzigingen aanbrengt, zoals het plaatsen van velgen, kunt u deze laten bijverzekeren.

2. Kies de afschrijving 

Er wordt wel eens gezegd dat uw nieuwe auto nog maar de helft waard is wanneer u de garage uitrijdt. Dat is natuurlijk overdreven, maar hij verliest wel snel aan waarde.

Er zijn drie mogelijke afschrijvingen:

  • Geleidelijke afschrijving. Elke maand verliest uw auto een procent van zijn waarde. U kiest zelf wanneer die vermindering start: na 6, 15 of 24 maanden na de eerste inverkeerstelling van uw voertuig.
  • Stapsgewijze afschrijving. Uw wagen is tijdens de eerste twee jaar voor 90% van de verzekerde waarde verzekerd. De volgende twee jaar bent u voor 80% verzekerd. Tijdens het vijfde jaar voor 70%.
  • Werkelijke afschrijving. Op het moment van het schadegeval bepaalt een expert de werkelijke waarde van uw wagen.

3. Kies de vrijstelling (franchise) 

U beslist zelf welk deel van de schade u zelf betaalt: 1,5%, 2,5%, 5% of 10% van de verzekerde waarde. Uiteraard betekent een hogere vrijstelling een lagere premie.

 

Vraag hier uw vrijblijvende offerte.